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Title: Estudio fitoquímico de la especie vegetal Solanum crinitipes Dunal (Solanaceae) y evaluación de uso como agente antimicrobiano
Authors: Cañón Buitrago, Tania Lizeth
Menco Romero, Miguel Angel
Issue Date: 2018
Abstract: Solanum crinitipes is a species native to the Andes from Colombia to Peru and was collected in the Mochuelo Alto Village of Ciudad Bolívar (Bogotá D.C). The ethanolic extracts obtained from the fruits, leaves and stems were subjected to preliminary phytochemical analysis and were also evaluated against bacteria such as Escherichia coli and Staphylococcus aureus and fungi such as Aspergillius sp, Botrytis sp, Candida sp, Fusarium sp, Penicillium sp, Rhizopus sp, and Trichoderma sp. From the preliminary phytochemical analysis, the presence of secondary metabolites such as alkaloids, triterpenoids, steroids, phenolics, tannins, coumarins, lactonic compounds and quinones was established. The extracts showed moderate toxicity against Artemia salina. In the tests of antimicrobial activity, using the technique of diffusion by wells, it was evidenced that the leaf extract has a medium activity against S. aureus. The leaf extract, being the most active, was fractionated by Soxhlet extraction using chloroform, acetone and ethanol as solvents. The obtained fractions were evaluated again with S. aureus and the results showed that the fraction in acetone shows a high activity while the fraction in chloroform showed an average activity. The Minimum Inhibitory Concentration of the fraction in acetone was 30 mg / mL at which a decrease in the growth of S. aureus was observed. The acetone fraction contains among its metabolites alkaloids, tannins and cardiotonic compounds that may be associated with antimicrobial activity.
Solanum crinitipes es una especie nativa de los Andes de Colombia a Perú y fue colectada en la Vereda Mochuelo Alto de Ciudad Bolívar (Bogotá D.C). Los extractos de etanólicos obtenidos de los frutos, hojas y tallos fueron sometidos al análisis fitoquímico preliminar y además fueron evaluados frente a bacterias como Escherichia coli y Staphylococcus aureus y en hongos como Aspergillius sp, Botrytis sp, Candida sp, Fusarium sp, Penicillium sp, Rhizopus sp, y Trichoderma sp. Del análisis fitoquímico preliminar se estableció la presencia de metabolitos secundarios como alcaloides, triterpenoides, esteroides, fenólicos, taninos, cumarinas, compuestos lactónicos y quinonas. Los extractos mostraron una toxicidad moderada frente a Artemia salina. En los ensayos de actividad antimicrobiana, empleando la técnica de difusión por pozos, se evidenció que el extracto de hojas tiene una actividad media frente a S. aureus. El extracto de hojas por ser el de mayor actividad, fue fraccionado por extracción Soxhlet usando cloroformo, acetona y etanol como disolventes. Las fracciones obtenidas se evaluaron de nuevo con S. aureus y los resultados mostraron que la fracción en acetona presenta una actividad alta mientras que la fracción en cloroformo mostró una actividad media. La concentración Mínima Inhibitoria de la fracción en acetona fue de 30 mg/mL a la cual se observó una disminución del crecimiento de S. aureus. La fracción en acetona contiene entre sus metabolitos alcaloides, taninos y compuestos cardiotónicos que pueden estar asociados a la actividad antimicrobiana
Description: 76 páginas : gráficas, ilustraciones
URI: https://repository.udca.edu.co/handle/11158/993
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