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Title: Efecto de Lactobacillus casei microencapsulado sobre la salud intestinal y parámetros bioquímicos y productivos en pollo de engorde
Other Titles: Effect of microencapsulated Lactobacillus casei on intestinal health and on biochemical and productive parameters in broiler
Authors: Jurado Gámez, Henry
Zambrano Mora, Edward Johnny
Issue Date: Jul-2020
Publisher: Bogotá : Universidad de Ciencias Aplicadas y Ambientales, 2020
Series/Report no.: Revista UDCA : Actualidad & Divulgación Científica (Bogotá). -- Vol. 23 No. 2 (Jul.-Dic., 2020). -- páginas 1-10
Abstract: The poultry production has reduced antibiotics due to resistance problems, which has generated research interest in alternatives for sanitary management. Therefore, the effect of supplying microencapsulated Lactobacillus casei on the production parameters and intestinal health of broilers was evaluated. The research included 240 chickens in 4 treatments: food without antibiotics or anticoccidials (T0), food with commercial probiotic (T1), and T2 and T3 with inclusion of microencapsulated and non-microencapsulated L. casei, respectively. The efficiency and viability of the conservation of the bacterium by the microencapsulate was evaluated, in addition to its physical characteristics. The supply of lactic acid bacteria was evaluated in vivo by means of the productive, biochemical parameters in blood, intestinal morphology and the immune response. Viability and efficiency of 75.9 and 89.4% were observed for the microencapsulation. The microencapsulated probiotic treatment group had a significant increase in weight gain and food consumption (p<0.05). In blood biochemistry, an increase in cholesterol was only found with microencapsulation (p<0.05). The immune response was improved with the supply of microencapsulated L. casei (p<0.05). It is concluded that the use of microencapsulated L. casei can improve the productive and immunological parameters of broilers.
El sector avícola ha disminuido los antibióticos por problemas de resistencia, lo que ha generado interés investigativo en alternativas para el manejo sanitario. Por ello, se evaluó el efecto del suministro de Lactobacillus casei microencapsulado en los parámetros productivos y salud intestinal del pollo de engorde. La investigación incluyó 240 pollos, en 4 tratamientos: alimento sin antibióticos ni anticoccidiales (T0), alimento con probiótico comercial (T1) y T2 y T3 con inclusión de L. casei microencapsulado y sin microencapsular, respectivamente. Se evaluó la eficiencia y la viabilidad de la conservación de la bacteria por parte del microencapsulado, además de sus características físicas. Se valoró in vivo el suministro de la bacteria láctica, mediante los parámetros productivos, bioquímicos en sangre, la morfología intestinal y la respuesta inmunológica. Se observó viabilidad y eficiencia de 75,9 y 89,4%, para el microencapsulado. El grupo de tratamiento con probiótico microencapsulado tuvo incremento significativo en la ganancia de peso y de consumo de alimento (p<0,05). En la bioquímica sanguínea solo se encontró un incremento del colesterol con el microencapsulado (p<0,05). Se mejoró la respuesta inmunológica con el suministro de L. casei microencapsulado (p<0,05). Se concluye que el uso de L. casei microencapsulado puede mejorar los parámetros productivos e inmunológicos del pollo de engorde.
URI: https://revistas.udca.edu.co/index.php/ruadc/article/view/1480
ISSN: 0123-4226
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