Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.udca.edu.co/handle/11158/3372
Title: Bienestar animal en plantas de beneficio de bovinos
Authors: Rojas Robayo, Erly Johanna
Issue Date: Jun-2020
Publisher: Bogotá : Universidad de Ciencias Aplicadas y Ambientales, 2020
Abstract: The importance of animal welfare is vital in all the productive life of animals, even more so for those destined for human consumption, such as cattle; and one of the most critical stages that they face, are the slaughter plant, where the environment is stressful, since there are many stimulating factors for the animal, generating loss of animal welfare, in addition, it is intimately linked with health public, the quality and innocuousness of meat and food security provided to the consumer. There are many predominant aspects that provide a loss of animal welfare and one of them is the management of animals, this is a key point for the development and sustainability of animal welfare and its productivity, the management and inadequate space for animals, generates a more stressful and uncomfortable environment for the animal, causing a decrease in well-being and therefore in the quality of the meat; Having knowledge of the behavior of the animals that are being managed is crucial for the good performance and development of the activities and the human-animal relationship. The role played by the veterinarian is fundamental to ensure the welfare, avoiding the suffering of the animal in all procedures that are executed within the plant, from landing, until the moment of bleeding (death), with all the parameters and protocols established by law, through inspection, surveillance and control of the processes that are performed both ante-mortem and post-mortem and also guarantee good quality and safety of the origin of the animal product, towards the final consumer. Recognizing the factors that lead to the loss of animal welfare and applying the respective corrections in the key stages of production, will produce significant improvement and gain in the entire livestock sector, both in producers, workers, veterinarians, consumers, and of course animals, giving way to growth in every area of the industry
La importancia del bienestar animal es vital en toda la vida productiva de los animales, más aún para aquellos destinados para el consumo humano, como lo son, los bovinos; y una de las etapas más críticas a las que se enfrentan, son las plantas de beneficio, donde el ambiente es estresante, ya que hay muchos factores estimulantes para el animal, generando pérdida del bienestar animal, además esté, está íntimamente ligado con la salud pública, la calidad e inocuidad de la carne y la seguridad alimentaria que se le brinda al consumidor. Hay muchos aspectos predominantes que proporcionan una pérdida del bienestar animal y uno de ellos es el manejo de los animales, esté es un punto clave para el desarrollo y sostenibilidad del bienestar animal y su productividad, el manejo y espacio inadecuado para los animales, genera un entorno más estresante e incómodo para el animal, haciendo que haya un descenso del bienestar y por ende en la calidad de la carne; tener conocimiento del comportamiento de los animales que se están manejando es crucial para el buen desempeño y desarrollo de las actividades y la relación humano-animal. El rol que cumple el médico veterinario es fundamental para asegurar el bienestar, evitando el sufrimiento del animal en todos los procedimientos que se ejecutan dentro de la planta, desde el desembarque, hasta el momento de la sangría (la muerte), con todos los parámetros y protocolos establecidos por los entes de regulación sanitaria, por medio de la inspección, vigilancia y control de los procesos que se realizan, tanto ante-mortem como post-mortem y así mismo garantizar una buena calidad e inocuidad del producto de origen animal, hacia el consumidor. Reconocer los factores que conllevan a la pérdida del bienestar animal y aplicar las correcciones respectivas en las etapas claves de producción, va a producir un mejoramiento y una ganancia significativa en todo el sector ganadero, tanto en los productores, los trabajadores, los médicos veterinarios, el consumidor, y por supuesto los animales, dando paso al crecimiento en todo ámbito de la industria.
Description: 77 páginas : ilustraciones, gráficas
URI: https://repository.udca.edu.co/handle/11158/3372
Appears in Collections:AAH. Medicina Veterinaria

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MONOGRAFÍA BAPBB- UDCA.pdf1,15 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
identificacion-trabajo-grado BAPBB.xlsx -.pdf
  Restricted Access
243,76 kBAdobe PDFView/Open Request a copy
Autorización biblioteca autenticada.pdf
  Restricted Access
776,04 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons