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Title: Efecto de la mezcla de creolina, melaza y lejia sobre el cafeto y la calidad del grano
Other Titles: Effect of a mixture of creolin, molasses and lye on the coffee plant and the grain quality
Authors: Zenner de Polanía, Ingeborg
Lora Silva, Rodrigo
Issue Date: Jul-1999
Publisher: Bogotá : Universidad de Ciencias Aplicadas y Ambientales, 1999
Series/Report no.: Revista UDCA : Actualidad & Divulgación Científica (Bogotá). -- Vol. 2 No. 2 (Jul. - Dic., 1999). -- página 25-31
Abstract: Small coffee growers consider the existing recommendations for managing the coffee-berry borer to costly and revert to home remedies. Within these producís figures the mixture of creolin, molasses and lye, with unknown effects on the plant nutrition, the quality of the grinded coffee and the possible phytotoxicity. To determine these aspects, different proportions.in several application frequencies of the mixture were evaluated in a plot, plantes with the coffee vac Colombia. The methods employed were foliar analysis to know the ¡nfluence of the mixture on the nutritional State of the coffee plant; weekly evaluations of the phytotoxicity according to a visual scale of 0 to 3; benefit and processing of the harvest and quality evaluation by means of a survey. The results showed no marked influence of the components of the mixture on the nutritional State of the plant. In general an increased concentraron of calcium and magnesium, and a decrease in the boron content was detected. Although the content was considered adecúate, the treatments decreased the potassium concentration compared with the check, due possible to the effect of Ca and Mg. Nitrogen content was not affected; however the relationship of this nutrient with Ca, K and Mg was found disbalanced, compared to normal, aspect which could influence the yield. During the 17 weeks, the field experiment was carried out, no sympthoms of phytotoxicity were observed. The coffee plant foliage preserved its normal coloration, neither were flowers affected by the applications. The survey indicated that the applications of the mixture neither affected the grain quality ñor that of the beverage, being the samples evaluated between desirable and reduced quality. In no moment the tasters detected flavor or taste of phenol, active ingredient of creolin.
Algunos caficultores minifundistas, por considerar demasiado costosas las recomendaciones existentes para el manejo de la broca del café, recurren a remedios caseros. Entre estos productos figura la mezcla de creolina, melaza y lejía, de la cual se desconoce su efecto sobre la nutrición de la planta, sobre la calidad del grano y su posible toxicidad. Para determinar estos aspectos, se evaluaron en un lote, sembrado con la variedad Colombia, diferentes proporciones y épocas de aplicación de la mezcla. Las metodologías empleadas fueron: análisis foliares para conocer la influencia de la mezcla sobre el estado nutricional del cafeto; evaluación semanal de la fitotoxicidad acorde a una escala visual de 0 a 3; beneficio y procesamiento de la cosecha obtenida y evaluación de su cahdad mediante una encuesta. Los resultados indican que los componentes de la mezcla no ejercen una influencia marcada sobre el estado nutricional de la planta. En general se detectó un incremento en las concentraciones de calcio y magnesio, y una disminución del contenido de boro. Aun cuando el contenido se consideró adecuado, los tratamientos disminuyeron la concentración de potasio con relación al testigo, debido probablemente al efecto del Ca y Mg. El nitrógeno no se vió afectado, sin embargo, la relación de este nutrimiento con el Ca, el K y el Mg fue desbalanceada respecto a lo normal, lo cual podría afectar el rendimiento. Durante las 17 semanas que duró el experimento de campo no se observaron síntomas de fitotoxicidad. El follaje de los cafetos mantuvo su coloración normal. Las aplicaciones tampoco influyeron sobre una floración. Las encuestas indican que las aplicaciones de las mezclas no afectan la calidad del grano, ni de la bebida, quedando catalogadas las muestras evaluadas entre la calidad media y superior. En ningún momento los catadores detectaron olor o sabor a fenol, ingrediente activo de la creolina.
ISBN: 0123-4226
Appears in Collections:CAA. Revista UDCA Actualidad & Divulgación Científica

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