Patrones de distribución del recurso alimenticio disponible para Agouti taczanowskii (Rodentia, Agoutidae) en un fragmento de bosque andino nublado
Artículo de revista
2003-09
Bogotá : Universidad de Ciencias Aplicadas y Ambientales, 2003
The structure and floristic composition in a fragmented habitat defines, together with the adaptation capacity and the low dependence toward a resource, the probability of survival of an animal species. Considering that the effect of the degradation and fragmentation of the natural habitat on the population remainders of the mountain paca (Agouti taczanowskii) is not well known, ¡t was looked for to establish differences among the spatial distribution of the food sources in a cloud forest with different intervention grades. Starting from the information obtained in cafeteria trials, 24 families, distributed in 36 plant genera, consumed with more preference by the species, were evaluated in relation to the relative frequency and density. It was determined that, the presence of a matrix with plant communities in different successional stages defines the differences in the composition and floristic structure, as well as in the spatial distribution patterns of the evaluated feeding resource. The presence of areas with moderate intervention, surrounded by forest. Favors the natural regeneration with plant species consumed by, A. taczanowskiioffering forage patches with a probable higher digestibility for the species. La estructura y composición florística en un hábitat intervenido define, junto con la capacidad de adaptación y la baja dependencia hacia un recurso alimenticio en particular, la probabilidad de sobrevivencia de una especie animal. Al desconocer el efecto de la degradación y fragmentación del hábitat natural sobre las poblaciones naturales remanentes del tinajo de páramo (Agouti taczanowskii), se buscó establecer diferencias entre la distribución espacial de las fuentes de alimento en un fragmento de bosque andino nublado con diferentes grados de intervención. A partir de la información obtenida en ensayos de cafetería, se evaluaron con relación a la frecuencia relativa y densidad, a 24 familias vegetales distribuidas en 36 géneros consumidas con mayor preferencia por la especie. Se determinó que la presencia de una matriz con comunidades vegetales en diferentes etapas sucesionales define tanto las diferencias en la composición y estructura florística como en los patrones de distribución del recurso alimenticio evaluado. La presencia de áreas de intervención moderada rodeadas de zonas de bosque favorece la regeneración natural con especies vegetales consumidas por A. taczanowskii a la vez que ofrece parches de forrajeo con una mayor digestibilidad potencial para la especie.