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Title: Efecto de diferentes dosis de cachaza en el cultivo de maíz (Zea mays)
Other Titles: Effect of different doses of fresh filter cake in the corn crop (Zea mays)
Authors: Forero, Fabio Emilio
Farnández, Juan Pablo
Álvarez Herrera, Javier Giovanni
Issue Date: Jan-2010
Publisher: Bogotá : Universidad de Ciencias Aplicadas y Ambientales, 2010
Series/Report no.: Revista UDCA : Actualidad & Divulgación Científica (Bogotá). -- Vol. 13, No. 1 (Ene.-Jun., 2010). -- páginas 77-86
Abstract: Filter cake can be used in agriculture as soil corrective or fertilizer, but its potential is unexplored until now. This research, carried out at Chitaraque/Boyacá, aimed to evaluate the effect of different doses of soil corrective (fresh filter cake), compared with a commercial fertilizer and maize without treatments. Each experimental unit (EU) was composed of 96 plants for a total of 2,304 for the experiment. The physiological variables analyzed were measured at harvest time, selecting eight plants of the center of each EU, and were: kernel number per cob, weight of 100 kernels, plant height (cm), stalk diameter at 50 and 100cm of plant height, leaf area (cm2), fresh matter (g) and dry matter (g). The higher kernel production was obtained with the application 7.5t.ha-1 of fresh filter cake. The doses of 5.8t.ha-1 resulted in the highest production of dry kernels and the greatest height was founded with 15t.ha-1 of fresh filter cake; the same dosage originated the thickest diameter. The greatest amount of foliage and fresh matter were found with 12.5t.ha-1. Dry matter, on the other hand, didn’t show statistically significant differences between the various doses of fresh filter cake. The use of fresh filter cake showed higher fresh mass and the dose of 8t.ha-1increased the kernel number, since the application of this organic amendment helped to improve corn yield and can supply, in this case, the chemical fertilization.
La cachaza puede ser utilizada en la agricultura como corrector del suelo o enmienda, pero su potencial no ha sido explorado hasta ahora. Esta investigación, realizada en Chitaraque (Boyacá), evaluó en un cultivo de maíz, el efecto de diferentes dosis de esta enmienda, en comparación con un testigo comercial y maíz sin tratamientos. Cada UE estaba compuesta de 96 plantas, con un total de 2.304 para el experimento. Las variables fisiológicas, se analizaron y se midieron al final de la cosecha, seleccionando ocho plantas del centro de cada UE y fueron: número de granos por mazorca, peso de 100 granos, altura de planta, diámetro del tallo a 50 y 100cm de altura de la planta, área foliar, materia fresca y materia seca. La mayor producción se obtuvo con la aplicación de 7,5t.ha-1 de cachaza. El empleo de 5,8t.ha- 1originó un mayor peso de los granos y la mayor altura de la planta resultó de la aplicación de 15t.ha-1 de cachaza fresca; la misma dosis causó los tallos más gruesos. La mayor cantidad de materia follaje fresco, se logró con la dosis de 12,5t.ha-1. La materia seca no mostró diferencias significativas entre las variadas aplicaciones de cachaza. La aplicación de cachaza generó mayor masa fresca y la dosis de 8t.ha-1 aumentó el número de granos por mazorca, por lo que el empleo de esta enmienda orgánica ayudó a aumentar la producción del cultivo de maíz y puede suplir, en este caso, la fertilización química.
URI: https://revistas.udca.edu.co/index.php/ruadc/article/view/711
ISSN: 0123-4226
Appears in Collections:CAA. Revista UDCA Actualidad & Divulgación Científica

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