Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.udca.edu.co/handle/11158/2115
Title: Efecto de un fosfato térmico sobre el crecimiento y producción de fríjol (Phaseolus vulgaris L.) cv Ica cerinza
Other Titles: Effect of thermal phosphate on growth and production of common bean (Phaseolus vulgaris l.) cv 'Ica cerinza'
Authors: Quintana Blanco, Wilmer Alejandro
Pinzón Sandoval, Elberth Hernando
Torres, David Fernando
Issue Date: Jan-2017
Publisher: Bogotá : Universidad de Ciencias Aplicadas y Ambientales, 2017
Series/Report no.: Revista UDCA : Actualidad & Divulgación Científica (Bogotá). -- Vol. 20, No. 1 (Ene.-Jun. 2017). -- páginas 51-59
Abstract: The common bean is the world’s most important legume for their contribution to food security. In Latin America and especially in Colombia, the bean crop is important in the rural economy, but currently the production does not meet demand, necessitating import this product. In tropical and subtropical soils areas mostly present conditions exchangea-ble acidity, it leads to low fertility and limitation in making elements such as phosphorus, so the use of unconventional sources of phosphorus, may represent an alternative in the availability of this element that improves the nutritional dyna-mics and generate good growth and crop production. There-fore, the objective of this research was to evaluate the effect of a thermal phosphate on growth and productivity of bean cv. ‘ICA Cerinza’ under agro-ecological conditions of the municipality of Tunja-Boyacá. Design was used completely randomized with four treatments corresponding to doses of thermal phosphate 0, 300, 600 and 900kg ha-1 with four re-plications. The total chlorophyll content, leaf area, dry weight of organs, yield components and leaf phosphorus content was evaluated. Statistical differences between treatments (P≤0.05) for growth variables and the number of pods per plant were presented. Applying 600kg thermal phosphate ha-1 showed the best results, possibly because the product characteristics such as solubility and composition, being an alternative flooring moderately acidic conditions.
El fríjol es la leguminosa más importante del mundo por su aporte a la seguridad alimentaria y por el alto contenido de proteínas y de minerales esenciales. En américa latina y especialmente en Colombia, el cultivo de fríjol es importante en la economía campesina, pero, en la actualidad, la producción no satisface la demanda, haciendo necesario importar este producto. En la zona ecuatorial y subecuatorial, los suelos, en su mayoría, presentan condiciones ácidas, que conlleva a una baja fertilidad y limitación en la toma de elementos, como el fósforo. Por esto, el uso de fuentes de fósforo no convencionales representa una alternativa en la disponibilidad de este elemento, que mejore la dinámica nutricional y así generar un buen crecimiento y producción de los cultivos. El objetivo de esta investigación fue evaluar el efecto de un fosfato térmico sobre el crecimiento y el rendimiento del cultivar de fríjol ‘ICA Cerinza’, bajo condiciones agroecológicas, del municipio de Tunja-Boyacá. Se empleó un diseño completamente al azar, con cuatro tratamientos correspondientes a dosis de fosfato térmico 0, 300, 600 y 900kg ha-1, con cuatro replicaciones. Se evaluó el contenido total de clorofila, área foliar, peso seco de órganos, numero de vainas por planta y granos por vaina, peso de cien granos, rendimiento y contenido foliar de fósforo. Se presentaron diferencias estadísticas entre tratamientos (P≤0,05), para las variables de crecimiento y el número de vainas por planta. La aplicación de 600kg ha-1 de fosfato térmico mostró los mejores resultados, posiblemente, debido a las características del producto, tales como solubilidad y composición, siendo una alternativa en suelos de condiciones moderadamente ácidas.
URI: https://revistas.udca.edu.co/index.php/ruadc/article/view/62
ISSN: 0123-4226
Appears in Collections:CAA. Revista UDCA Actualidad & Divulgación Científica

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
62-Texto del artículo-74-1-10-20171117.pdf827,47 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons