Analysis of purple passion fruit (Passiflora edulis Sims) growth under ecological conditions of the Colombian lower montane rain forest
Artículo de revista
2014-07
Bogotá : Universidad de Ciencias Aplicadas y Ambientales, 2014
High-Andean fruits are considered important for their do-mestic consumption and exportation potential. Among them, purple passion fruit (Passiflora edulis Sims) is largely accepted in European markets. However, its short shelf life, worsened with the limited knowledge of the species lead to rapid fruit deterioration. An important contribution to the de-velopment of this crop is fruit growth mathematical mod-eling, which allows estimating harvest related issues, in or-der to define applicable agronomic management protocols. Periodic destructive sampling was employed to investigate fruits of known age corresponding to ten purple passion fruit materials from the Colombian departments of Antioquia, Pu-tumayo and Nariño. The fruits were analyzed for dry weight, polar and equatorial diameters, thermal time (TT) and rela-tive growth rate (RGR). In order to assess fruit growth, some nonlinear models were fitted using time after flowering (DAF) to predict dry weight and polar and equatorial diameters. For each response, the best fitting model was chosen according to homogeneous distribution of residuals, higher coefficient of determination for prediction (R2prediction), and smaller Mean Square Error and PRESS values. RGR was used to identify and describe fruit growth stages, while the TT was employed as a complementary measure to compare fruit ripening stag-es. The studied parameters were satisfactorily explained by Weber’s Monomolecular model. Based on the models ad-justed for fruit growth, it can be concluded that harvest must be carried out between days 85 - 90 after full bloom. Los “frutales alto-andinos” se consideran importantes por su potencial de consumo nacional y exportación. La gulupa (Passiflora edulis Sims) es un frutal de buena aceptación en mercados europeos; sin embargo, el poco conocimiento de la especie y corta vida poscosecha, conducen al rápido deterioro del fruto. Una contribución importante para el desarrollo del cultivo, es la modelación matemática del crecimiento del fruto, que permita estimar aspectos relacionados con la cosecha, con el propósito de definir protocolos aplicables en su manejo agronómico. Se realizaron muestreos destructivos periódicos de frutos con edad conocida, pertenecientes a diez materiales de gulupa procedentes de los departamentos de Antioquia, Putumayo y Nariño (Colombia). A los frutos se les determinó el peso seco, los diámetros polar y ecuatorial, el tiempo térmico (TT) y la tasa de crecimiento relativo (TCR). Para analizar el crecimiento del fruto, se emplearon modelos no lineales, en los que los días después de floración (DDF) se utilizaron para predecir el peso seco y los diámetros polar y ecuatorial. Para cada respuesta, se eligió el modelo con mejor ajuste según presentara una distribución más homogénea de los residuales, mayor coeficiente de determinación para predicción (R2predicción), menor Error Cuadrático Medio y menor valor del estadístico PRESS. La TCR sirvió para delimitar y describir las fases del crecimiento del fruto en tanto que el TT se empleó como medida complementaria para comparar con los estados de maduración del fruto. Se encontró que las variables en estudio fueron explicadas satisfactoriamente por el modelo Monomolecular-Weber. Con base en los modelos ajustados, se puede inferir que la cosecha debe realizarse entre los 85 y 90 días siguientes a la plena floración.