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Title: Residuo agrícola de cebolla larga como fuente de ácido giberélico
Other Titles: Agricultural welsh onion waste as a source of Gibberellic acid
Authors: Díaz, Luis Eduardo
Henao, Alejandra
Ramírez, Leidy Alejandra
Issue Date: Jul-2013
Publisher: Bogotá : Universidad de Ciencias Aplicadas y Ambientales, 2013
Series/Report no.: Revista UDCA : Actualidad & divulgación Científica (Bogotá). -- Vol. 16, No. 2 (Jul.-Dic., 2013). -- páginas 369-377
Abstract: The obtention of gibberellic acid from the branches of the Welsh onion, as an option to the conventional gaining from the fungus Gibberella fujikuroi and as an alternative to give some value to this agricultural waste was evaluated. A extract was obtained from the branches and by thin layer chromatography and by comparison with a commercial pattern, the presence of gibberellic acid was evidenced. A ultraviolet spectrophotometry revealed that the concentration of gibberellic acid correspond to a 2.70% of the dry Welsh onion.To evaluate the biological effect of the extract, three groups of peas plants were arranged, including a control, treated with the commercial pattern of the Gibberellic acid. The results showed that the onion branch extract increased the length of plant’s stem in a 47%, the foliage in a 67% but had no effect on the main root’s elongation compared to the control. In studies with groups of lettuce seeds, arranged in similar ways than the peas plants but with 39 individuals per group, it was found that the extract promotes the seed’s germination in 28% more, compared to the control. All the biological tests performed with the onion’s extract presented similar behavior to those treated with the gibberellic acid pattern, presenting no differences in the variance analysis ANOVA and Turkey test (p < 0.05). It was concluded that it is possible to obtain a crude extract with the presence of gibberellic acid from this agricultural waste.
Se evaluó la obtención de ácido giberélico a partir de la rama de la cebolla junca, como una opción a la producción con-vencional, a partir del hongo Gibberella fujikuroi y como alternativa para darle un valor agregado a este desecho agrí-cola. A partir de ramas de Allium fistulosum, se obtuvo un extracto en el que, mediante cromatografía en capa fina y comparación con un patrón comercial, se evidenció la pre-sencia de ácido giberélico. La espectrofotometría ultraviole-ta reveló que la cantidad de ácido giberélico corresponde al 2,70% de cebolla seca. Para determinar el efecto biológico del extracto, se organizaron tres grupos de plantas de arveja, incluyendo un control, tratado con ácido giberélico comer-cial. Los resultados mostraron que el extracto incrementó la longitud de los tallos en un 47% y, el follaje, en un 67%, pero no presentó ningún efecto en la elongación de la raíz prin-cipal, frente al control. En estudios con grupos de semillas de lechuga, organizadas de forma similar que las plantas de arveja, pero con 39 individuos en cada grupo, se encontró que el extracto promueve la germinación de las mismas en un 28%, frente al control. En todos los ensayos, la respuesta con el extracto fue muy similar al obtenido con el patrón comercial; no se presentaron diferencias en el análisis de va-rianza por ANOVA y la prueba de Tukey (p < 0.05). Se con-cluye que, a partir de las ramas de la cebolla larga, se puede obtener un extracto crudo con presencia de ácido giberélico.
URI: https://revistas.udca.edu.co/index.php/ruadc/article/view/909
ISSN: 0123-4226
Appears in Collections:CAA. Revista UDCA Actualidad & Divulgación Científica

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