Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.udca.edu.co/handle/11158/1731
Title: Reducción de la turbidez del agua usando coagulantes naturales: una revisión
Other Titles: Reduction of water turbidity using natural Coagulants: a review
Authors: Guzmán, Luis
Villabona, Ángel
Tejada, Candelaria
García, Rafael
Issue Date: Jan-2013
Publisher: Bogotá : Universidad de Ciencias Aplicadas y Ambientales, 2013
Series/Report no.: Revista UDCA : Actualidad & divulgación Científica (Bogotá). --;Vol. 16, No. 1 (Ene.-Jun., 2013). -- páginas 253-262
Abstract: Coagulation is the most important process in conventional water treatment. The application includes the removal of species in suspense by means of addition of chemical coagu-lants, which involves correlated disadvantages associated tohigh acquisition costs, production of large mud volumes and the fact, that they affect, significantly, the pH of the proces-sed water. Therefore, the search of alternatives that include the utilization of coagulants of vegetal origin, between others, becomes necessary. The purpose of the present research was a literature review related to the use of natural coagu-lants of vegetal origin, employed in the removal of turbidity in water treatment processes and to provide important aspects on classification, efficiency and mechanisms of coagulation of each of the studied materials. As results it was found that all reported extracts of vegetal origin are efficient in the remo-val of the water cloud, they produce smaller quantity of mud, and that the main mechanism of coagulation is adsorption and neutralization of loads.
La coagulación es el proceso más importante en el trata-miento convencional del agua. Su aplicación incluye la re-moción de especies en suspensión, mediante la adición de coagulantes químicos, cuyo uso trae desventajas asociadas a altos costos de adquisición, producción de grandes volú-menes de lodo y el hecho de que afectan el pH del agua tratada. Por lo expuesto anteriormente, se hace necesario la búsqueda de alternativas que incluyan la utilización de coagulantes de origen vegetal, entre otras. Este trabajo tuvo como propósito realizar una revisión bibliográfica acerca del uso de los coagulantes naturales de origen vegetal, utilizados en la remoción de turbidez en procesos de tratamiento de aguas y dar a conocer otros aspectos importantes, como su clasificación, su eficiencia y sus mecanismos de coagu-lación, empleados por cada uno de los materiales natura-les estudiados. Como resultado, se encontró que todos los extractos de origen vegetal reportados son eficientes en la remoción de la turbidez del agua, producen menor cantidad de lodos y su principal mecanismo de coagulación utilizado es la adsorción y la neutralización de cargas.
URI: https://revistas.udca.edu.co/index.php/ruadc/article/view/881
ISSN: 0123-4226
Appears in Collections:CAA. Revista UDCA Actualidad & Divulgación Científica

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Artículo.pdf814,07 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons