Show simple item record

dc.contributor.authorGarcía Cárdenas, Jaime A.spa
dc.contributor.authorCiro Velásquez, Héctor J.spa
dc.contributor.authorLargo Ávila, Estebanspa
dc.date.accessioned2019-06-25T21:09:32Zspa
dc.date.available2019-06-25T21:09:32Zspa
dc.date.issued2015-01spa
dc.identifier.issn0123-4226spa
dc.identifier.urihttps://revistas.udca.edu.co/index.php/ruadc/article/view/474spa
dc.description.abstractThe Colombian agricultural sector ignores the creole potato demand in the international markets due to the insufficient market research. In the last decade the government of Colombia has generated interest in the opening of international markets and achieving business opportunities for agriculturalproducts. Using geographic information systems (GIS) in the state of Florida the optimal, profitable and sustainable geographical location to analyze the commercial feasibilitythe creole potato was evaluated. Through this tool, the research produced a methodological overview of evaluationin managerial decision making related to obtain a profit inthe supply chain. Geomarketing helps companies in planningmarketing policy, decision making and implementation of export plans to be more competitive in foreign markets.Through a field study of the production chain of creole potato at the municipality of Usme, Cundinamarca, composed of producers and traders, the sector was diagnosed by identifying commercial weaknesses. The Information obtained by American governmental institutions such as the Census Bureau and the Office of Management and Budget, grouped a series of self-identification based on the population and focal point distribution and marketing of the product, evaluating the possibility to implement export plans on nostalgic markets geo-referenced. The final results allowto analyze information related to the planning and execution of marketing activities, to strengthen business decisions at a competitive level into micromarkets.eng
dc.description.abstractEl sector agrícola colombiano desconoce la demanda de la papa criolla en los mercados internacionales, como con-secuencia de la insuficiente investigación de mercados. En la última década, el gobierno de Colombia ha generado interés en la apertura de mercados internacionales y en la consecución de oportunidades de negocio, para productos agrícolas. Mediante la utilización de los sistemas de informa-ción geográfica (SIG), en el estado de la Florida, se evaluó la ubicación geográfica óptima, rentable y sostenible, para analizar la factibilidad comercial de la papa criolla. Medianteesta herramienta, la investigación generó un panorama me-todológico de evaluación en la toma de decisión gerencial, con relación a obtener un beneficio en la cadena productiva. El geomarketing ayuda a las empresas en la planeación de políticas de mercadeo, la toma de decisiones y la ejecuciónde planes exportadores más competitivos en el mercado ex-terno. Mediante un trabajo de campo de la cadena produc-tiva de la papa criolla, en el municipio de Usme, Cundina-marca, integrada por los productores y comercializadores, se diagnosticó el sector, identificando debilidades comerciales. La información obtenida por instituciones gubernamentales americanas, como la Oficina del Censo, agrupó una serie de datos basados en la auto-identificación de la población y puntos focales de distribución y de comercialización del producto, evaluando la probabilidad de implementar planes exportadores en mercados nostálgicos geo-referenciados. Los resultados encontrados permiten analizar información relacionada con la planificación y la ejecución de las activi-dades de marketing, para fortalecer la toma de decisiones empresariales, a un nivel competitivo en los micromercados.spa
dc.format.mimetypeapplication/pdfspa
dc.language.isospaspa
dc.publisherBogotá : Universidad de Ciencias Aplicadas y Ambientales, 2015spa
dc.relation.ispartofseriesRevista UDCA : Actualidad & divulgación Científica (Bogotá). -- Vol. 18, No. 1 (Ene.-Jun., 2015). -- páginas 251-260spa
dc.rightsDerechos Reservados - Universidad de Ciencias Aplicadas y Ambientales, 2015spa
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/spa
dc.titleEncapsulation of mandarin citrus flavor using spray drying technology and different wall materialsspa
dc.title.alternativeGeographic information system (gis) in Marketing research to export colombian creole Potato to the united stateseng
dc.typeArtículo de revistaspa
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessspa
dc.description.notesIncluye referencias bibliográficasspa
dc.identifier.local303001spa
dc.rights.creativecommonsAtribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional (CC BY-NC-SA 4.0)spa
dc.subject.proposalDryingspa
dc.subject.proposalFlavorspa
dc.subject.proposalEcapsulationspa
dc.subject.proposalMandarinspa
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501spa
dc.type.driverinfo:eu-repo/semantics/articlespa
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionspa
dc.subject.agrovocMandarinaspa
dc.subject.agrovocFrutas cítricasspa
dc.subject.agrovocCitrus reticulataspa
dc.relation.indexedAgriculturaspa
dc.type.contentTextspa
dc.type.redcolhttp://purl.org/redcol/resource_type/ARTspa
oaire.accessrightshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2spa
oaire.versionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85spa


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Derechos Reservados - Universidad de Ciencias Aplicadas y Ambientales, 2015
Except where otherwise noted, this item's license is described as Derechos Reservados - Universidad de Ciencias Aplicadas y Ambientales, 2015