Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.udca.edu.co/handle/11158/1482
Title: Calidad molinera de las variedades de arroz SD20a y payara 1FL, y su resistencia a Sitophilus oryzae (L.) y Rhyzopertha dominica (F.)
Other Titles: Milling quality of rice varieties SD20A and payara 1FL, and their resistance to Sitophilus oryzae (L.) and Rhyzopertha dominica (F.)
Authors: Rangel, Laury
Solano Rojas, Yohan
Hernández, Dilcia
De Padua, Marlene
Morales Sánchez, José
Issue Date: Jul-2018
Publisher: Bogotá : Universidad de Ciencias Aplicadas y Ambientales, 2018
Series/Report no.: Revista UDCA : Actualidad & Divulgación Científica (Bogotá). -- Vol. 21, No. 2 (Jul.-Dic. 2018). -- páginas 351-357
Abstract: Agroindustry requires rice varieties that allow obtaining whole grains during its processing and also to resist insect attac-ks. In this study was determined milling quality of varieties SD20A and Payara 1FL, and their resistance to Sitophilus oryzae (L.) and Rhyzopertha dominica (F.). In the first pha-se, the whiteness ratio (WR) and grain yield in a mill (GY) were calculated for both varieties, while in the second phase, those were through the attack of S. oryzae and R. dominica, in paddy and milled rice condition, during three months. The resistance was interpreted based on the number of adults emerged at the end of the experiment. There were statistical differences (p< 0.01) between WR and GY of rice varieties SD20A (32.40 ± 1.87°Kett and 44.40 ± 2.55%) and Payara 1FL (35.90 ± 0.63°Kett and 48.20 ± 1.69%). Adult emerged numbers of S. oryzae and R. dominica was different between SD20A and Payara 1FL (p< 0.01), being higher in milled rice than those registered on paddy rice. The amount of adult of R. dominica was always higher than S. oryzae, except for Payara 1FL milled rice in where no significative difference (p> 0.01). Results showed that Payara 1FL had a higher yield in the mill than SD20A, and higher resistance to S. oryzae attacks than to R. dominica.
La agroindustria requiere de variedades de arroz, que permitan obtener granos enteros durante su procesamiento y que resistan el ataque de insectos. En este estudio, se determinó la calidad molinera de las variedades SD20A y Payara 1FL y su resistencia a Sitophilus oryzae (L.) y Rhyzopertha dominica (F.). En la primera fase, se calculó el índice de blancura (IB) y rendimiento en molino (RM) de ambas variedades, mientras que, en la segunda, fueron sometidas a los ataques de S. oryzae y R. dominica, en su condición de arroz paddy y pulido, durante tres meses. La resistencia a los insectos, se interpretó con base al número de adultos emergidos al finalizar el periodo de evaluación. Hubo diferencias estadísticas (p< 0,01) entre el IB y el RM de las variedades de arroz SD20A (32,40 ± 1,87°Kett y 44,40 ± 2,55%) y Payara 1FL (35,90 ± 0,63°Kett y 48,20 ± 1,69%), respectivamente. El número de adultos de S. oryzae y R. dominica fue diferente entre SD20A y Payara 1FL (p< 0,01), siendo mayores los valores registrados para las variedades en condición de arroz pulido que sobre arroz paddy. La cantidad de adultos de R. dominica fue siempre superior a la de S. oryzae, excepto para el arroz pulido de Payara 1FL, donde no hubo diferencias significativas (p> 0,01). Los resultados muestran que Payara 1FL presentó mayor RM que SD20A y mostró mayor resistencia a los ataques de S. oryzae que a los de R. dominica.
URI: https://revistas.udca.edu.co/index.php/ruadc/article/view/980
ISSN: 0123-4226
Appears in Collections:CAA. Revista UDCA Actualidad & Divulgación Científica

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
980-Texto del artículo-4845-2-10-20181214 (1).pdf580,01 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons