Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.udca.edu.co/handle/11158/1401
Title: Ciclaje de nutrientes en sistemas agroforestales en Colombia : una revisión
Authors: Montaña Calderón, Néstor Ferney
Advisor: Mavisoy Muchavisoy, Karol Henry, dir.
Issue Date: 2019
Publisher: Bogotá : Universidad de Ciencias Aplicadas y Ambientales, 2019
Abstract: The review of the information presented in research on production, degradation and contribution of leaf litter nutrients in SAF's in Colombia is carried out, having as a search time limit between 2000 and 2018 in 50 publications where the information analysis is done; Within the 10 different types of SAFs identified, Coffee is the species with the highest number of publications during this search. This review allowed to establish that in Colombia the litter production of tree species and / or shrubs associated with the SAFs have greater contribution of organic matter, return capacity and accumulation of nutrients in the degradation by decomposing organisms in the soil, improving conditions structural, nutritional and productive capacity; contributing some of these species to partial or total replacement of commercial feed in the animal diet, decreasing production costs, strengthening the nutritional value of the diet.
Se realiza la revisión de la información presentada en investigaciones en producción, degradación y aporte de nutrientes de hojarasca en SAF´s en Colombia, teniendo como límite temporal de búsqueda entre el año 2000 y 2018 en 50 publicaciones donde se hace el análisis de la información; dentro de los 10 tipos diferentes de SAF´s identificados, el Café es la especie con mayor número de publicaciones durante esta búsqueda. Esta revisión permitió establecer que en Colombia la producción de hojarasca de especies arbóreas y/o arbustivas asociados a los SAF´s tienen mayor aporte de materia orgánica, capacidad de retorno y acumulación de nutrientes en la degradación por organismos descomponedores en el suelo, mejorando condiciones estructurales, nutricionales y capacidad productiva; contribuyendo algunas de estas especies al reemplazo parcial o total del alimento comercial en la dieta animal, disminuyendo los costos de producción, , fortaleciendo el valor nutricional de la ración
Description: 26 páginas
URI: https://repository.udca.edu.co/handle/11158/1401
Appears in Collections:ACA. Agroforestería Tropical - Maestría

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Articulo NMontaña-UDCA.pdf
  Restricted Access
1,33 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons